Wie de wereld nu echt voedt

  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/includes/handlers.inc on line 76.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/includes/handlers.inc on line 76.
Non-fictieNon-fictie
boek-afbeelding: 
Auteur: 
Vandana Shiva
Uitgeverij: 
Jan Van Arkel, 2016
ISBN: 
9789062240180

Iedereen die begaan is met de natuur en gezondheid, moet dit boek lezen!

'Wie de wereld nu echt voedt' is het eerste boek van natuurwetenschapster Vandana Shiva in het Nederlands vertaald en is het resultaat van 30 jaar onderzoek en ervaring. Dit verhelderend boek bevat een haarscherpe analyse van de krachten die het voedselvraagstuk in hun macht houden, alsook het heldere antwoord hoe we tot duurzame en veerkrachtige oplossingen komen.

Wat denkt U bij het volgende: in werkelijkheid is echter maar 30% van het voedsel dat we eten afkomstig van grootschalige industriële landbouwbedrijven. De andere 70% komt van kleinere boeren vandaan die bescheiden lapjes grond bewerken.  Tegelijkertijd komt 75% van de ecologische schade aan de planeet voor rekening van de industriële landbouw! Wat een misleidende mythe!
Deze cijfers worden stelselmatig ontkend, verdoezeld en genegeerd terwijl de mythe dat de industriële landbouw de wereld voedt ondertussen wereldwijd wordt uitgedragen….

Wie dit boek leest, wordt nog met andere harde realiteiten geconfronteerd zoals de introductie van de Groene Revolutie in bepaalde werelddelen. De Groene Revolutie is de misleidende naam voor een model van op chemicaliën gebaseerde landbouw dat in 1965 in India werd geïntroduceerd. Verder is volgens schrijfster Vandana de industrie van de landbouwchemicaliën afkomstig van de oorlogsindustrie. Tijdens de tweede wereldoorlog zagen grote bedrijven van springstoffen en oorlogschemicaliën hun winsten extra stijgen door hun chemicaliën ook aan concentratiekampen te leveren. Na de oorlog stond deze oorlogsindustrie voor de keus: hun poorten sluiten of hun koers verleggen tot producenten van landbouwchemicaliën. Zo vormden springstoffen de basis van synthetische meststoffen en werden oorlogschemicaliën  de basis van pesticiden en onkruidverdelgers. En welke tuinliefhebber gebruikt geen onkruidverdelger of andere chemische bestrijder? Volgens schrijfster Vandana zijn deze producten gif voor de natuur en voor de mens!

Biedt globalisering een oplossing? Het geglobaliseerde voedselsysteem resulteert in 1 miljard hongerende mensen, plus nog eens 2 miljard mensen die aan voedselgerelateerde ziektes lijden zoals diabetes, obesitas.

Verder zijn slechts 5 chemie- en zaadgiganten zoals Monsanto, Syngenta, Bayer, Dow en DuPont erop uit om ons hele voedselsysteem te beheersen. Hoe? Dit ga ik hier niet uitleggen maar ik raad aan: ga snel naar de beter boekhandel en koop dit boek!

Gelukkig zijn er ook oplossingen: het verzamelen van zaden, het verrijken van de bodem, het koesteren van biodiversiteit en het beschermen van vrouwen en kleinschalige boeren. Dus niet enkel het kopen van bioproducten is een oplossing volgens natuurwetenschapster Vandana.

Interessant is dat deze schrijfster vraagt om een nieuwe mindset waarbij we principes van dominantie en exploitatie verruilen voor een principe van wederkerigheid: de aarde voedt ons als wij haar voeden, de boer voedt de maatschappij als de maatschappij de boer voedt en het zaad zal zich steeds weer vernieuwen als wij het zaad in haar eigen kracht laten.

Slechts één minpuntje van dit boek is de herhaling van sommige argumentaties. Het boek was naar zijn bescheiden gevoel soms te langdradig. Maar aan de andere zijde is herhaling niet slecht om een mentaliteitsverandering teweeg te brengen.

Gelukkig is er nog hoop. Wanneer we hand in hand met de wetten van de natuur samenwerken, zullen we de veerkracht van de mens en de natuur optimaal tot hun recht laten komen.

In 1987 richtte Vandana Shiva NAVDAYA op, een organisatie in India voor vrede, harmonie, gerechtigheid en duurzaamheid.

 

Erlinde De Brouwer