Radicalisering ontrafeld

  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/includes/handlers.inc on line 76.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/includes/handlers.inc on line 76.
Non-fictieNon-fictie
boek-afbeelding: 
Auteur: 
Teun van Dongen
Uitgeverij: 
AUP, 2017
ISBN: 
9789462982048

Dit boek van docent Integrale Veiligheid aan de Hogeschool Inholland Teun van Dongen, wil een waardevolle bijdrage leveren tot een beter inzicht in wat er ‘echt’ aan de hand is en vooral wat de ‘echte’ oorzaken zijn van radicalisering.

Regeringen en politici, soms met electorale belangen, komen steeds aandraven met slechts twee oorzaken voor radicalisering en terroristische aanslagen. Rechts zoekt het meestal in de religieuze inspiratie, terwijl links het vooral vindt bij de voedingsbodem-these (“root causes”). Volgens Teun van Dongen is er echter veel méér aan de hand en dat bewijst hij aan de hand van voorbeelden uit het verleden. (cfr. ‘Wie de geschiedenis niet kent is gedoemd ze te herhalen’, Georges Santayana).

Inderdaad, de religieuze inspiratie bleek bij sommige aanslagplegers helemaal niet aan de oorzaak te liggen van hun daden. Méér zelfs, hun onkunde van islam en koran was overduidelijk. Ook die andere redenen: achtergesteld zijn, werkloosheid, uitzichtloosheid,...  houden helemaal niet stand met IT-specialisten en hoogopgeleiden in de rangen van onder andere IS.

De auteur geeft aan de hand van voorbeelden, verklaringen van en nabeschouwingen over terreurorganisaties uit het verleden - zoals deze van anarchisten, of weather underground, IRA, RAF, ETA en andere - diverse redenen op waarom iemand zich plots aansluit en waarom hij of zij overgaat tot terroristische aanslagen. Punt per punt en hoofdstuk per hoofdstuk komen, onderverdeeld in politieke en persoonlijke redenen, tot 10 verschillende drijfveren naar voor en alweer zijn ook die zowel in het verleden als heden terug te vinden. Tegen de zogezegd ‘grote samenzwering’, voor erkenning of zelfverheffing, uit sensatiezucht, voor de heilstaat: het zijn allemaal redenen om een terroristische aanslag te plegen – ook al weet of wil de dader zelfs niet weten wat het eindresultaat of de werkelijke ideologie is van de organisatie.  Jawel, zelfs familiebanden – en dat bleek de laatste tijd meermaals – kunnen een aanleiding vormen om mee te doen. (grote broer – kleine broer!)

Teun van Dongen citeert zelfs de bekeerde Belg en ex IS-strijder (Michael) 'Younes' Delefortrie: “Het hoofdingrediënt was toch dat ik wilde bij mensen zijn die op dezelfde manier dachten als ik, die op dezelfde golflengte zaten. Het ging om de band, het gevoel. En die vond ik terug in Syrië”.

Oplossingen? Jawel, die zijn er, en daarvoor moeten we opnieuw naar het verleden kijken.  Bijvoorbeeld naar Spanje, waar het meestal wel gelukt is om ex-ETA-strijders sociaal te re-integreren. 

Een einde van het probleem? Ook, want alle soorten terrorisme zijn ooit op een bepaald ogenblik gewoon uitgestorven en verdwenen, om diverse redenen, zoals een afname van rekruten of een onmogelijk te verwezenlijken einddoel. (slechts 7% van de terroristische organisaties bereikt hun politieke doelstellingen!).

Teun van Dongen besluit: “Het kan vijf jaar duren en het kan tien jaar duren, maar ooit is ook IS slechts een nare herinnering.”

Ik durf hieraan toe te voegen: “Tot ons de volgende golf van waanzin treft.”

En ik onthoud vooral ook nog uit het boek dat nog nooit een terrorist zichzelf terrorist heeft genoemd!

 

Michel Ackaert

http://www.teunvandongen.com/