Peter positief

  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 13.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
Non-fictieNon-fictie
boek-afbeelding: 
Auteur: 
Peter Dombret
Uitgeverij: 
Peter Dombret en vzw Epo, Berchem, 2015
ISBN: 
978 94 6267 048 8

Het is het debuutboek van de auteur.  Per verkocht exemplaar van dit boek gaat 1 euro naar de Hiv Vereniging België.
Peter Dombret ontdekt en verkent zijn identiteit als homofiel en brengt met dit werk een inspirerend beeld van zijn positieve levensingesteldheid en wilskracht.  Het boek leest als een vrolijke en vrijmoedige film.  Het is het verhaal van iemand die nieuwsgierig en met volle teugen alles uit zijn leven haalt.  Het is het relaas van een mens van vlees en bloed achter de statistieken en de wetenschap, van een geboren optimist die blijft dromen.  Peter struikelt niet over de obstakels van een leven met HIV.  Hij wil bewijzen dat HIV genormaliseerd kan worden.  In de jaren ‘80 waren HIV en aids immers heel erg zichtbaar in het homomilieu en kwamen in een taboesfeer terecht.  Met deze sterke getuigenis doorbreekt Dombret het stilzwijgen en inspireert hij anderen om zijn voorbeeld te volgen en elkaar te steunen.

Het boek bevat een voorwoord, inleiding, vier delen onderverdeeld in hoofdstukken, nawoord, dankwoord, bijlage over HIV, verder lezen en contactadressen.  De paperback- een formaat A5 - telt 226 pagina’s.
Het voorwoord van de voorzitter van HIV-België, is enorm lang: het bedraagt niet minder dan 16 pagina’s.  Gepleit wordt voor een grotere inspanning tot preventie.

Peter Dombret is een long term survivor.  26 jaar geleden kwam hij uit de kast als homo en sinds 20 jaar is hij besmet met HIV.  Geen enkele tegenslag in zijn leven weerhoudt hem ervan om nieuwe kansen te creëren, risico’s te nemen en voluit voor het leven te gaan.  Dat blijkt niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Dombret meent dat HIV in België en Nederland geen taboe meer is.  Toch is homofilie pas in 1990 geschrapt als geestesziekte door de Wereldgezondheidsorganisatie!  Men wordt als homo geboren, maar moet het zelf ontdekken, aldus de auteur.
Homofobie wordt vaak ingegeven door culturele en maatschappelijke aspecten.

Dit boek verschaft veel inzicht in de homoproblematiek in het algemeen en bijzonder in HIV.
Ook informatie over de strafwetgeving in verband met HIV-besmetting, schuldsaldoverzekeringen, discordante relaties, sporten en andere relevante onderwerpen komen aan bod.
Zijn verhaal besluit met: “Open de ogen en de mond voor aids ze sluit”
Hij hoopt dat zijn positieve kijk zich in de maatschappij als een virus mag verspreiden, want het wordt tijd dat HIV als stigma en taboe volledig uit de wereld verdwijnt.
De hoofdbrok van het boek verhaalt zijn leven met alle hoogtes en laagtes die de auteur heeft doorgemaakt, maar vooral dat hij altijd positief is gebleven.  Het leest heel boeiend en is daarbij licht van toon.  Er zijn telkens kaderteksten opgenomen met educatieve informatie en andere aspecten van homoseksualiteit.  Eveneens wordt er statistisch materiaal gegeven.
De levensloop van Peter en zijn partners is trouwens ook zeer interessant op gebied van werk om den brode.  Ook deze HIV-besmette man vindt dat elke mens de opdracht heeft om toch het beste uit zijn leven te halen.

De eerste aanzet tot dit boek was om alle seropositieve mensen in België en Nederland een hart onder de riem steken.  Aangezien in België vrijwel alle kosten voor HIV door de gemeenschap gedragen worden, wil Dombret hiermee die maatschappij iets teruggeven.
In het nawoord tenslotte wordt een hele waslijst opgegeven van andere initiatieven die Peter Dombret in dat verband nog in petto heeft.  Zeer aan te raden lectuur voor iedereen.

 

 

Willy Raats

 

Bij aankoop van dit boek geniet u een LEDENVOORDEEL van 20%

Zie voor meer info http://www.epo.be/HVV/