Herboren

Majd Khalifeh
Van Halewyck, 2017
978 94 6131 652 3

Zonder twijfel hebben heel wat VRT-kijkers zich het voorbije jaar al afgevraagd wie de journalist is die een Brusselse imam interviewt in het Arabisch, of die in dezelfde taal vluchtelingen te woord staat. Deze ‘nieuwe Belg’, Majd Khalifeh heeft zijn verhaal neergeschreven in het boeiende boek ‘Herboren’.

De laatste tijd voelt iedereen zich geroepen om persoonlijke belevenissen neer te schrijven: politici met een boodschap, familieleden van kankerpatiënten, slachtoffers van pedofiele priesters enz. Velen gooien op die manier hun traumatische ervaringen van zich af.
Khalifeh, die veertien jaar geleden als staatloze arriveerde in België - een land dat hij niet kende en waarvan hij de taal niet sprak - heeft zich, zij het soms met de moed der wanhoop, opgewerkt tot een schoolvoorbeeld van integratie. Hij heeft een verhaal dat iedereen aanbelangt.

Hij neemt ons mee op zijn moeizame tocht van ‘vreemdeling’ of ‘asielzoeker’ naar zijn status van televisieverslaggever. Hij laat ons meevoelen met zijn verlangens, zijn heimwee, zijn drang om zich aan te passen in een land dat hem de mogelijkheden schenkt om herboren te worden.

Khalifehs boek brengt een warme boodschap van erkentelijkheid en liefde voor zijn nieuw vaderland. Tegelijkertijd berispt hij met overtuiging Arabische en islamitische inwijkelingen die berusten in hun lot van verschoppeling, en berusten in hun toelage van het OCMW.
Met de gedetailleerde geschiedenis van zijn eigen parcours toont hij aan hoe het mogelijk is angsten en vervreemding te overwinnen als je maar genoeg wilskracht aan de dag legt om een nieuw leven uit te bouwen.

Hopelijk wordt Khalifehs boek ook vertaald in het Arabisch, want veel zaken die hij vertelt hebben betrekking op zijn taal- en godsdienstgenoten. In Koeweit kun je niet eens naar de rechter stappen als niet-Koeweiti, in Saudi-Arabië worden mensen op basis van nationaliteit of religie gediscrimineerd, ondanks goede diploma’s word je onderbetaald in de Golfstaten, en in Irak staan soennieten en sjiieten elkaar nog steeds naar het leven.
Vlamingen en Belgen zouden wat meer verwelkomend mogen zijn, vindt Khalifeh, maar er zijn ook heel wat mensen met een open geest. Het land respecteert de mensenrechten - wat niet kan gezegd worden van de Golfstaten.

Khalifeh is niet positief ten opzichte van inwijkelingen die hun eigen wetten willen invoeren, vooral deze op religieus gebied. ‘Jouw geloof blijft jouw geloof; van jou alleen’. Waarom zou je als moslim moeten eisen dat hier moskeeën worden gebouwd? Probeer maar eens een kerk te bouwen in de Golfstaten!

De auteur, die ook in Koeweit, Syrië en Libanon leefde als staatloze, zet de inwijkelingen in België tevens aan om zich te verdiepen in de Westerse waarden en levenswijze. Hij toont bovendien aan met een Koranvers hoe de evolutietheorie niét indruist tegen de slam.
Als de overheid iets wil doen tegen radicalisering en de negatieve perceptie die daaruit volgt, dan zou ze beroep moeten doen op ervaren en objectieve islamkenners. Zij kunnen een dam bouwen tegen het extreme salafisme van Saoedi-Arabië. Khalifeh citeert Islam el-Behairy die in Egypte een eigen programma heeft van een half uur op de televisie, waarin hij telkens foute salafistische interpretaties weerlegt.

Guido Kindt