De sleutel past niet meer op elke deur. Dynamische gezinnen en flexibel wonen.

  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 13.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
Non-fictieNon-fictie
boek-afbeelding: 
Auteur: 
Dirk Luyten, Kathleen Emmery, Inge Pasteels, Dirk Geldof . (red)
Uitgeverij: 
Uitgeverij Garant. Antwerpen-Apeldoorn, 2015
ISBN: 
978 90 441 3284 7

Het pad van het traditionele kerngezin (gehuwde man-vrouw+ kind(eren) met eengezinswoning, eigen nest, warmte, intimiteit, los van elkaar en buurt) dat vanaf de jaren ‘60 de woondroom was, is niet langer meer het voorgeschreven pad. Scheidingen, lat-relaties, nieuw samengestelde gezinnen, gezinnen met migratie achtergrond, hetero- en holebirelaties, gezinstransacties binnen een levensloop, ... brengen meer diversiteit teweeg, meer dynamiek en flexibiliteit.

Méér kinderen en volwassenen wonen in 2 huizen, méér jongvolwassenen blijven langer of weer tijdelijk thuis wonen, verschillende generaties wonen samen, wonen in meerdere huizen. 'Het' gezin bestaat niet meer en dus ook 'de' woonvorm niet.

Wat zijn de nieuwe woonnoden van gezinnen? Krijgen gezinnen de mogelijkheid om de woonvorm te vinden die ze willen? Moet er door beleidsmakers anders naar het wonen van gezinnen gekeken worden? (want gezinnen zijn dynamisch en flexibel terwijl huizen statisch en star zijn). 18 auteurs van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen buigen zich over deze vraag, vanuit verschillende invalshoeken.

Er wordt vertrokken vanuit een aantal woonverhalen van gezinnen die de variëteit aan woonpaden en -oplossingen uittekenen, gevolgd door een aantal cases die deze met een aantal nieuwe vormen illustreren: multigenerationele woningen, gemeenschappelijke woningen (co-housing), experimentele woningen.

Bijvoorbeeld:
- mikadowoningen: 2 gezinssystemen in één huis;
- nestwonen (“birdnesting”): een eigen plek voor ouders na scheiding en het ouderlijk huis blijft voor de “familie” en kinderen;
- boemerangwonen: dochters of zonen die terugkeren “naar huis” na alleen of samen te hebben gewoon;
- multigenerationele woonvormen: woningen ingericht als zorgwoning voor “vergrijzenden”;
- harmonikawoning: een woningvorm waarin ieder een eigen appartement heeft maar met een gemeenschappelijke ruimte;
- kangoeroewoning: twee zelfstandige woningen met een tussendeur; vanuit de hoofdwoning kan de manteldrager naar de buidelwoning van diegene die afhankelijk is van zorg.

Deze verhalen, uit het leven gegrepen, illustreren duidelijk de diversiteit van de “nieuwe” woonrealiteit van geïnspireerde, nieuwe, vaak geëngageerde manieren van wonen en de moeilijkheden van mensen om hun woondroom te realiseren, dikwijls tijdens moeilijke levenstransities. De gezinsgrootte, de sociaaleconomische verschillen, de diverse woonculturen en de globale diversiteit in ons landje, hebben een impact op de woonbehoeften. Er wordt méér verhuisd en dus is er een verschuiving van eigendom naar huur. Hoe wonen gezinnen in Vlaanderen? In een eigendom? Wat is de prijs en de betaalbaarheid van wonen? Wat is de invloed van (toegenomen) echtscheiding, opstal, erfpacht binnen nieuwe woonvormen, huurreglementering, de juridische implicaties, de kindvriendelijkheid (wat heeft hun woonomgeving nodig - dus onderzoeken we het samen met kinderen), .. Wat met dynamische gezinnen die de woonmarkt veranderen, het verhoogde belang van de huissector en de nood aan nieuwe woonvormen?

Gestaafd en geïllustreerd met mooie foto’s, voorzien van vele tabellen, statistieken, uitgebreide bibliografieën na ieder hoofdstuk, conclusies en soms aanbevelingen voor diegenen voor wie dit boek bestemd is of nuttig of “een eyeopener” zou kunnen zijn: beleidsverantwoordelijken bevoegd voor gezinnen en wonen, de onderwijs- en onderzoekswereld, maar ook architecten, stedenbouwkundigen, immokantoren, ….

V. De Raeymaeker