Als de laatste boom geveld is, eten we ons geld wel op. Het kapitalisme versus de aarde

  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 13.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
Non-fictieNon-fictie
boek-afbeelding: 
Auteur: 
Ludo De Witte
Uitgeverij: 
EPO, 2017
ISBN: 
978 94 6267 1164

Het kapitalisme, of nog juister gezegd het neoliberalisme, heeft als doel winst maken, altijd maar groeien ten koste van alles. Men pleegt voortdurend roofbouw op de aarde, enkel uit economisch belang. Dit zorgt voor klimaatverandering en ecologische rampen. Een evolutie die op het punt staat de mensheid te vernietigen.
Volgens voorzichtige schattingen van klimaatwetenschappers moeten we over 2 generaties klimaatneutraal leven anders gaat de opwarming van de aarde in een stroomversnelling die niet meer te stoppen is.
Met alle maatregelen die we nu nemen, geraken we nooit aan dit doel.

Dat is de basisboodschap van dit boek. We zijn ecologisch verkeerd bezig (en niet zo’n klein beetje!) en er is weinig hoop dat dit opgelost zal raken. Ons huidig economisch systeem gebaseerd op fossiele brandstoffen en met zeer machtige multinationals heeft ons in een houtgreep. Eigenlijk plegen die grote bedrijven misdaden tegen de mensheid want ze zijn bezig onze soort te vernietigen.

Dit boek biedt echter geen echte oplossingen. Het beschrijft wél uitgebreid en onderbouwd wat verkeerd gaat en hoe we vast zitten in een systeem dat dit niet kan en/of wil verhelpen. Want de enige mogelijkheid om dit grondig aan te pakken, is op het internationale politieke niveau.

Kleine plaatselijke initiatieven zijn bewonderenswaardig, maar niet voldoende.
Er is een totaalaanpak nodig: “system change, not climate change”. De financiële sector en de nutsbedrijven moeten door overheden beter gereguleerd worden, als een goede huisvader. De grote vervuilers (de fossiele-energieproducenten en de 500 transnationals die de wereldeconomie controleren) moeten afgeremd worden. Koolstofarme collectieve diensten, zoals openbaar vervoer, moeten voorrang krijgen. Er moet een drastische inperking komen van de consumptie van luxegoederen. De landbouw en industrie moeten een korte keten vormen met seizoensgebonden en lokale producten en met veel minder transport. En er moet een Marshallplan komen om alle woningen energiezuinig te krijgen.

Ludo De Witte (socioloog en publicist) haalt zijn mosterd bij vele bronnen, maar vooral bij Naomi Klein en haar boek ‘This Changes Everything: Capitalism vs. the Climate (Nederlandse titel: ‘No time: verander nu, voor het klimaat alles verandert’). De Witte hoopt dat we in België het ecosocialisme zullen omarmen. Dat we inzien dat ecologische vraagstukken óók sociale kwesties zijn. Ecosocialisten kun je vinden in milieuorganisaties, burgerinitiatieven, vakbonden en progressieve partijen. Als zij hun krachten bundelen zou er misschien wel iets ten goede kunnen veranderen.

 

Els Meelker

 

€15,90.  Zie http://www.epo.be/HVV/