HVV geschiedenis en standpunten

Verleden en heden

hvv

HVV ontstond als Humanistisch Verbond in 1951. Ze telt meer dan 10.000 leden. HVV bundelt de krachten van het vroegere HV (Humanistisch Verbond), OVM (Oudervereniging voor de Moraal), GG (Grijze Geuzen) en HVV (Humanistisch Vrijzinnig Vormingswerk). Dankzij een netwerk van ongeveer 130 afdelingen over heel Vlaanderen en Brussel, kun je op lokaal niveau meedoen aan onze activiteiten.

Wat doen we?

HVV als een sociaal-culturele organisatie spoort mensen aan om zelf een mening te vormen op basis van juiste informatie. We doen dit door debatten en vormingen te organiseren of door culturele activiteiten te programmeren.

Hoe doen we het?

HVV werkt op drie belangrijke inhoudelijke pijlers: zingeving, informatie en onderwijs.

• Zingeving: wij aanbidden geen god, maar helpen zinzoekers wel om een moreel systeem voor zichzelf te vinden.
  • Informatie: vandaag de dag is er een overvloed aan informatie die vaak gemanipuleerd wordt om economische, politieke of godsdienstige belangen te dienen. Daarom analyseren we de media en leren we deze informatie kritisch te verwerken (Vrij Onderzoek in de praktijk).
  • Opvoeding: we willen een onderwijssysteem waarin elke cultuur en levensbeschouwing evenwaardig en naast elkaar kan bestaan.

HVV is lid van de Unie van Vrijzinnige Verenigingen, de European Humanistic Federation (EHF) en de International Humanistic & Ethical Union (IHEU).

Standpunten

Actuele kernthema's vind je op onze blog.